Menighedsrådsvalget 2020

Folkekirkens store valg er nu afviklet – ca. 12.400 frivillige har kurs mod landets menighedsråd

16/09 2020

Landet rundt var tirsdag aften den 15. september en historisk aften i de 1.670 menighedsråd.

For første gang skulle menighedsrådene nemlig sammensættes efter den nye lov om valg til menighedsråd, som Folketinget vedtog i 2018.

Menighedsrådsvalg 2020 med valgforsamling

Den nye lov med en helt ny valgform betyder, at folkekirkemedlemmerne tirsdag aften holdt valgforsamling, hvor de efter en åben debat mellem kandidaterne valgte de nye menighedsrådsmedlemmer.

Kirkeminister Joy Mogensen anerkender, at det har været en krævende proces for menighedsrådene at forberede processen frem til valgforsamlingen:

– At indføre en helt ny valgform kræver meget forarbejde, og man kan umuligt forudse alle de problemer, som må vise sig. Men det er mit indtryk, at det er gået godt – takket være omhyggelige forberedelser i menighedsrådene.

Joy Mogensen gør opmærksom på, at selv om valgforsamlingerne er afviklet, kan de endelige, samlede tal for menighedsrådsvalget 2020 ikke opgøres endnu.

– Der er en uges frist til at indtaste de lokale resultater i valgsystemet. Nogle steder skal der efterfølgende være udfyldningsvalg, fordi man mangler kandidater – andre steder skal der være traditionelt afstemningsvalg mellem to eller flere lister. Men første søndag i advent, når et nyt kirkeår begynder, vil de nye råd være klar til arbejdet, siger Joy Mogensen.

Menighedsrådsvalget 2020 datoer

Tirsdag den 22. september: Frist for indtastning af valgresultat i valgsystemet

Tirsdag den 6. oktober: Ekstraordinær valgforsamling om ledige pladser i menighedsrådet

Tirsdag den 13. oktober: Frist for indlevering af kandidatlister med stillere

Tirsdag den 17. november: Evt. afstemningsvalg mellem to eller flere lister