Vor Frue Kirke - Aarhus

Tre kirker i en

KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER

Vor Frue Kirke – Aarhus

 class=
Vor Frue Kirke Aarhus Foto fra kirkens Facebook side

Folkekirken i Østjylland

Vor Frue Kirke midt i Aarhus By har hele tre kirkerum at benytte. Det store rum som bruges mest i dag, og den lidt mindre klosterkirke, som efter munkenes tid var hospitalskirke. Og så den gamle kryptkirke, der dukkede frem ved et tilfælde, og som stammer fra den tid da kristendommen dukkede op i vikingernes by.

Gode pressefotos


KONTAKT

Adresse

Frue Kirkeplads 3, 8000 Aarhus, Aarhus C

GPS

56.1580379, 10.2047191

YouTube video

YouTube Kanal

KIRKEN

Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder


Om kirken

Omkring 1080 bygges Skt. Nicolai Kirke – Aarhus’ første domkirke, som var opkaldt efter de søfarendes helgen. Den blev bygget rundt om Kryptkirken, der fungerede som kirkerum i Skt. Nicolai. Den mistede imidlertid denne status, da Aarhus’ nuværende domkirke Skt. Clem­ens Kirke blev bygget i 1200-tallet.

Omkring 1240 kom dominikaner­munkene til Aarhus. De overtog Skt. Nicolai Kirke og ombyggede den gamle frådstenskatedral til en gotisk munkestensbygning. Vor Frue Kirkes nordmur er den ældste væg i kirken, og den består delvist af fråd­sten fra den oprindelige domkirke, som kan ses fra klostergården.

I løbet af middelalderen udbyggede munkene kirken: Kirkens kor fra cirka 1250 blev udvidet, så de mange munke kunne samles her under gudstjenesten. Kirkeskibet er fra cirka 1350, sideskibet fra omkring 1450 og tårnet fra cirka 1500.

I forbindelse med reformationen måtte munkene forlade klosteret og kirken, og begge dele overgik til Kronen. Kirken fik kort herefter navnet Vor Frue Kirke og blev sognekirke. Kong Christian den 3. bestemte samtidig, at klosteret skulle anvendes som ”almindeligt hospital for syge og fattige”, en funktion, der varede helt indtil 1930’erne.

I dag fremtræder kirken som et resultat af en gennemgribende restaurering, der fandt sted i midten af 1950’erne. I øvrigt samme restaurering, som resulterede i fundet af Kryptkirken. Fra kirkens hjemmeside

Byggeår

1200

Din kirkeside

Du kan få adgang til at redigere denne kirkeside.

Gør krav på den. Få login. Det er gratis. 

Skriv en anmeldelse

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: