Van Goghs rejse til lyset

Van Goghs rejse til lyset

Van Goghs rejse til lyset

Bestil foredrag Van Gogh Kunst og kristendom

En række nederlag

Van Gogh led nederlag mange gange. Han var altid den næstbedste. Hans bror Vincent døde ved fødslen. Præcis et år senere blev en anden Vincent født på samme dag. Han fik samme navn. Men han blev ikke anerkendt på samme måde. Hans mor gik ofte på kirkegården for at se til den døde brors grav. Hun brød sig ikke meget om nummer to. Vincent kæmpede også for at blive accepteret af sin far, som var præst.

Vincent van Gogh mislykkedes som kunsthandler. Måske ønskede han ikke at tage penge for kunst, han ikke kunne lide. Han kunne ikke holde den akademiske verden ud og kunne ikke håndtere teologiens græsk, hebraisk og dogmatik. Han fejlede også i mindre missionærtræningsprogrammer. Og han var ikke i stand til at betage kvinder, og hans frierier blev afvist.

Læs hele artiklen…

Foredrag Van Gogh Kunst og kristendom.

Missionær for kulminearbejdere

Van Gogh gjorde dog sit bedste for at evangelisere blandt minearbejderne. Han blev missionær på trods af missionsledelsen. Det resulterede i, at han til sidst fik seks måneders ansættelse på prøve. Selv der blev han afskediget på gråt papir. Den officielle begrundelse var, at han ikke mestrede sproget og forkyndelsen. Van Goghs gennemskuede dog dette. De mente ikke, at han levede et liv, der var en missionær værdig. Han klædte sig ikke anstændigt og korrekt.

At være et menneske blandt mennesker

Van Gogh levede blandt minearbejderne. Van Gogh gav sit gode tøj bort og tog en gammel kulsæk på. Van Gogh forsøgte at være en af dem. Han prædikede, besøgte de syge og hjalp til med de daglige gøremål. Van Gogh var påvirket af Tolstojs kristendom og Thomas a Kempis’ bog The Imitation of Christ.

Et mirakel

Mineområderne var beboet af mennesker, der var knækket af hårdt arbejde. Mange blev ikke ældre end 40 år.

En minearbejder var blevet blev alkoholiseret, og ingen ønskede at nærme sig ham. Når folk besøgte ham, smed han dem ud. Men Vincent gik ind i hans hytte og talte med ham. Ikke kritisk, men som en ven. I lang tid efter blev det rapporteret, at den syge mand var blevet rask. Det var et mirakel.

Vincent van Gogh malede børn og kvinder, der bar på kulsække. Og han skildrede menneskers liv. Men arbejderne forstod ikke hans sorte skitser.

Foredrag: Van Gogh lys i mørket – kunst og kristendom

At blive afskediget fra sin missionærpost var et stort nederlag for Vincent. Men det var også katalysatoren for hans endelige erkendelse af, hvad han ville gøre med sit liv: blive kunstner.

I mange menneskers øjne, hvad er jeg så? Et nul, en freak, en uønsket person – en person, der ikke hører til i samfundet og aldrig kommer til det, kort sagt lidt under bunden. Jeg forstår. …… Men jeg ønsker, at mit arbejde skal repræsentere, hvad der er i hjertet på en freak eller en ubetydelig person som mig.

Vincent van Gogh, brev til Theo van Gogh, juli 1882.

En rejse til lyset

Vincent begyndte at bruge sin blyant og pensel igen. Han kom ud af minens mørke og ind i lyset. Hans rejse fra mørke til lys begyndte. Man kunne se hans tegninger blive lysere og lysere, mere og mere farverige. Til sidst, i de sidste måneder af hans liv, eksploderede farverne. Han kommer til Arles i Sydfrankrig, hvor han maler farverige billeder.

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.

3TILBUD-ANNONCE