Brian Holm: Jeg har været der selv

Lars Ulrick Lousdal

Bekymringer, ensomhed, helbredsproblemer og stress. Det er svære følelser, som mange mænd midt i livet går alene med i dagligdagen. Aldersgruppen 45-60 år fravælger helst at indvie andre i deres tunge tanker. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af YouGov for Folkekirkens Sjælesorg.nu, der er en anonym og gratis chatfunktion på nettet.

En udfordret aldersgruppe

Præsten Pernille Hornum er daglig leder af Sjælesorg.nu. Hun er overrasket over, hvor slemt det står til for de midaldrende mænd:

– Når 10 procent føler sig ensomme, knap 20 procent døjer med stress dagligt eller ugentligt og mere end 25 procent fortæller, at de hele tiden eller ofte har bekymringer, som de ikke taler med nogen om, ja, så er det klart, at det går ud over deres livskvalitet, siger hun.

SE VIDEO: SJÆLESORG-CHAT VIL HAVE MÆNDENE I TALE

I 2017 lancerede folkekirken præstechatten Sjælesorg.nu. Det er en samtaleform, som giver folk mulighed for at skrive anonymt med præster, der har stor erfaring med at hjælpe folk i krise. 

I løbet af det første år har flere end 10.000 danskere benyttet sig af det gratis tilbud. Undersøgelsen viser imidlertid, at mænd i alderen 45-60 år er vanskelige at nå med tilbuddet:

– I vores undersøgelse sagde 60 procent af de mænd, der havde udfordringer, at de helt sikkert ikke ville chatte anonymt med en præst. Så der ligger en stor opgave for os i at gøre klart, at vi kan hjælpe den her gruppe mænd, understreger Pernille Hornum.

Brian Holm kender selv problemet

Den tidligere professionelle cykelrytter, Brian Holm, er ambassadør for en kampagne, som skal gøre de midaldrende mænd opmærksom på muligheden: 

– Jeg har selv været der. Jeg var faktisk den værste af dem alle sammen, for jeg ville hellere brække arme og ben end at åbne munden og sige højt, at jeg faktisk havde noget, der gik mig på.

55-årige Brian Holm har tidligere været ramt af kræft og haft andre kriser. Han har haft stor gavn af at tale med præster om sine problemer, selvom han også var skeptisk i starten:

– Inden jeg talte med en præst første gang, havde jeg selv et billede af præster som sådan nogle lidt stive 1700-tals-agtige nogen. Men sådan er de selvfølgelig slet ikke i virkeligheden. De er mennesker med stor livsklogskab. Stor livserfaring, siger Brian Holm.

LÆS MERE: Hvad er sjælesorg?

Hjælp til en nemmere hverdag

Pernille Hornum anerkender, at det kan være angstprovokerende for mændene at indlede en samtale og skrive ”Hej” inde i chatten på Sjælesorg.nu. Alligevel opfordrer hun til at gøre det:

– Chatten er 100 procent på mændenes præmisser, og så er den gratis, uforpligtende – og ikke mindst anonym. Brug den! Det kan være første, vigtige skridt i retning af en nemmere hverdag, siger hun.

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.