Folkekirken i fritiden

Lars Ulrick Lousdal

Vejret bliver køligere, og dagslyset forsvinder hurtigere. I det kolde efterårsvejr er det rart at have nogle meningsfulde fællesskaber, hvor man kan få lys og varme. Inden for i landets kirker finder du både yoga, amerikansk fodbold, brætspilscafe, fællesspisning og godnathistorier. 

Shawarma, fodbold og yoga

I Christianskirken i Aarhus inviterer sognepræsten Anders Kobbersmed hver søndag til amerikansk fodboldaften. Det foregår i perioden mellem september og december, hvor kampene fra NFL (den amerikanske fodboldliga, red.) enten bliver vist i kirkens krypt eller i præsteboligen.

Krypten i Christianskirken bliver også benyttet til andre arrangementer. En gang om måneden er der mulighed for ’shawarma og samtale’ efter søndagsgudstjenesten. Her spiser præsten og unge i aldersgruppen 13-18 år shawarma sammen, mens de taler om temaer fra dagens prædiken.

Det er ikke den eneste aarhusianske kirke, der afholder arrangementer for unge mennesker. Hver mandag morgen er der gratis yoga i Ungdomskirken, som også byder på SU-venlige fællesmiddage, foredrag og koncerter for byens mange studerende.

LÆS MERE om foredrag, studiekredse og samtalesaloner 

Hellige hotdogs og godnathistorier

Mange småbørnsforældre kender til en stresset hverdag, hvor det kan virke uoverskueligt at få børneafhentning, indkøb og madlavning til at gå op i en højere enhed. Spaghettigudstjenesterne har eksisteret i mange år, men flere kirker byder på nye alternativer. I Helsinge Kirke og Odder Kirke er der hver måned mulighed for ’hellige hotdogs’ eller ’bøn og burger’, mens kirkerne i Køge, Brønderslev og Vildbjerg jævnligt inviterer til ’pizzagudstjenester’. Her kan både børn og voksne slappe af, synge og spise sammen.

Når man har afsluttet aftensmaden, kan det være dejligt med en god godnathistorie. I Frederiksberg Sogn må børnene gerne tage deres bamser med over i kirken, når de skal høre historier fra bibelen inden sengetid. Til ’stjernestund’ i Trinitatis Kirke i Fredericia tænder forældrene fortællelys, mens børnene lægger sig godt til rette med tæpper og puder. Sammen lytter familierne hver onsdag aften til præstens godnathistorier.

LÆS MERE om andre gudstjenesteformer

Aktive fællesskaber

Flere kirker inviterer til aktive fællesarrangementer, hvor folk kan mødes til hyggeligt samvær. 

I Skjoldhøj Kirke i Aarhus er der mulighed for at få frisk luft, motion og en god snak. Hver tirsdag morgen kan man frit og uforpligtende møde op til gåtur i naturen, som bliver afsluttet med en kop kaffe i kirkens cafe. 

I Aalholm Kirke i Valby er der hver mandag motion for ældre mennesker i kirkens store sal. Her bliver der trænet kondition, styrke og balance i et varmt og sjovt selskab.

Hvis man bedre kan lide stillesiddende sysler, har mange kirker strikkeklubber. I Skibet Kirke ved Vejle mødes en række glade kvinder hver måned for at strikke dåbsklude. Der er gratis garn, kage og kaffe, så man behøver kun at medbringe sine egne strikkepinde og sit gode humør.

Brætspil er en anden aktivitet, som er blevet moderne igen. Derfor holder Sct. Peders Kirke i Randers brætspilscafe hver torsdag, hvor folk over 15 år kan mødes til stemningsfulde brætspilsaftener.