Par stod i kø til drop in-vielse

Bo Nygaard Larsen

Der er en stemning af glæde og forventning fredag aften i Hornbæk kirke. Og travlhed. Fire præster, hvoraf de to er fra andre sogne, løber spidsrod mellem hinanden for at holde styr på dokumenter og samtaler. I sognegården har menighedsrådet sat et rullebord med kaffe, te og fyldte chokolader, mens hall’en fungerer som venteværelse.

Vi er bag kulisserne til Danmarkshistoriens første drop in-vielse. Blandt de giftelystne par er Pinar Kofod og Robert Jensen fra Ålsgårde. De har været kærester i ti år og boet sammen de seneste fire.

– Vi har talt om, at vi skulle giftes og holde et bryllup, men vi har også andre ting, vi gerne vil. Derfor er det ikke blevet til noget. Men da nogle kolleger i mandags fortalte om denne mulighed, traf vi vores beslutning, og for os er det mere højtideligt i kirken end på rådhuset. Kommunen var hurtige til at sende en prøvelsesattest, og nu er vi så her, siger Robert Jensen

Drop-in-vielse er udtænkt af sognepræst Bodil Olesen som en pendant til drop-in-dåb, som blev introduceret sidste år på Vesterbro i København.

– Jeg oplever ofte, at brudepar ønsker et mindre kirkebryllup, fordi de ikke vil holde en stor fest. Derfor bliver en del gift i forbindelse med deres barns dåb. Men med drop in-vielserne kan vi også opfylde det behov, fordi det er mindre uformelt end et traditionelt kirkebryllup. Så jeg tror, at der er et behov for denne type vielse, siger Bodil Olesen.

LÆS MERE: 34 blev døbt ved Drop-in-dåb

Smukt og højtideligt på ti minutter

Klokken er 19.00, og kirketjeneren giver tegn til, at det er nu. Et øjeblik senere sidder Pinar Kofod og Robert Jensen foran alteret i Hornbæk Kirke. Nok er der kø for at komme til, men Rasmus Markussen, kirkens anden sognepræst, lader roen sænke sig over kirkerummet.

Handlingen går i gang med bøn efterfulgt af læsninger fra Bibelen, selve vielsen, Fadervor, velsignelse og så udgang til Mendelssohns Brudemarch. Det hele er overstået på ti minutter, og Pinar Kofod og Robert Jensen er dermed landets først par, der er blevet drop in-gift.

– Det var en smuk handling og meget højtideligt, selvom det kun tog ti minutter. Det gik stærkt, men der var alligevel ro i kirkerummet. Det var en dejlig oplevelse, siger Pinar Kofod, der sammen med sin nu mand gør klar til at blive live-interviewet af TV Lorry.

Mens en anden præst allerede er i gang med at vie det næste par, iler sognepræst Rasmus Markussen over kirkegården for at nå endnu en vielsessamtale.

– Vielsen gik faktisk godt, og jeg havde hele ritualet med. Det eneste, der manglede, var talen til brudeparret og salmerne. Men jo, det gik hurtigere end et traditionelt bryllup, men det var lige ud ad landevejen, siger Rasmus Markussen.

LÆS MERE: Kreativt kolonihavebryllup

En stor succes

Tilbage i sognegården bliver der skænket champagne til Pinar Kofod og Robert Jensen. De skåler med deres kolleger og svarer på spørgsmål fra et mindre pressekorps. 

For sognepræst Bodil Olesen, der selv havde tre vielser, har aftenen været en succes. Fredag morgen havde tre par meldt deres ankomst, og allerede det havde været en succes. I løbet af aftenen voksede køen, og i alt ti par nåede at blive viet, heraf nogle fra andre dele af Sjælland.

– Det har været overvældende med interessen, og den viser, at vi ramte et behov. Alle par sagde jo, at de gerne ville i kirken uden det store udtræk, og det var det, de fik. Det var både uformelt og højtideligt. Det er bestemt noget, vi skal gøre igen, siger Bodil Olesen.