Hjemløse støttet af trossamfund. Det blev drøftet på Religionernes Folkemøde.
Artikel fra Sameksistens
Det var et af temaerne på Religionernes Folkemøde, der samlede omkring 170 deltagere i Nørrebro-hallen den 21. november.
Af Kristine Kaaber Pors, koordinator for socialt arbejde, Københavns stift
Nørrebrohallen har højt til loftet og fine krummelurer under taget, men alligevel er det et svært rum at gøre personligt. Men Religionernes Folkemøde, arrangeret af Religion og Samfund (RESAM) i samarbejde med Nørrebro og Bispebjerg-Brønshøj provsti gør virkelig et godt forsøg.
Der er boder rundt omkring for de mange deltagende kirker, for eksempel:
Grundtvigs kirke har en smuk samling af stearinlys i et bålfad, Bethlehemskirken med ikoner og røgelse, Tingbjerg kirke præsenterer deres vidtfavnende sociale arbejde, Kingos kirke byder alle på venlig kaffe. Og så er der katolske Sakramentskirken, Nørrebro, hvor søsterordenen Jesu små søstre er meget aktive i samtalen. Baptistkirken er også repræsenteret.
Der er to muslimske stande, pakistansk rundede Minhaj ul Quran, og iransk rundede Imam Ali Moskeen, der tiltrækker nysgerrige.
Fra jødisk side er Overrabbiner Jair Melchior mødt frem. Dog uden at Det Jødiske Samfund havde ressourcer til at bemande en jødisk stand.
Dialog inspireret af åndsfrihed
Der er i begyndelsen af dagen 150 kirkelige deltagere, i hvert fald 20 muslimske deltagere, og enkelte jødiske deltagere. Islam og jødedom er også repræsenteret via undervisningsinitiativet Din Tro Min Tro med undervisere fra kristen, muslimsk og jødisk tradition.
Endelig var Dialog Forum repræsenteret – en forening, initieret af kulturåbne muslimer, men som ikke har en religiøs tilknytning. Dialog Forum arbejder gennem dialogorienterede aktiviteter for at fremme fredelig sameksistens i samfundet. Foreningen har særligt fokus på interreligiøs dialog inspireret af tænkere som Grundtvig, K.E. Løgstrup og den nyligt afdøde muslimske oplysningsmand og reformator Gülen, hvis idéer om dannelse og åndsfrihed på mange måder spejler Grundtvigs. Foreningen bygger på kerneværdier som inklusion, åbenhed og medmenneskelighed. Dens repræsentanter er veluddannede og velformulerende og har både dialogtræning og vidtforgrenet socialt arbejde på programmet. Således planlægger de juleaften at holde hjemløse-jul i et opvarmet telt på Rådhuspladsen.
Ville dæmme op for social nød
Socialt arbejde på Nørrebro er historisk grundlagt af kirkelige aktører fra sidste del af 1800-tallet og frem, hvor både folkekirkelige, katolske og frikirkelige initiativer søgte af dæmme op for den udbredte sociale nød i baggårdene. De første statslige sociale reformer kom først med Steinckes lovgivning i 1933, hvorefter det sociale arbejde blev løftet af både offentlige og kirkelige aktører, med skiftende samspil. I dag fylder forskellige religiøse aktører igen i gadebilledet, hvor Hellig Kors kirke har herberg for hjemløse i vinterhalvåret. Kirkens Korshær har herberg i Hillerødgade og det fælleskirkelige Kirke Care har faste vagter i lokalområdet onsdag, torsdag og fredag aftener. Kirkeministeren efterlyser styrket samarbejde mellem civilsamfund og offentlige aktører for at dæmme op for ensomhed og trivselsproblemer.
Religionernes Folkemøde faciliterer samtaler
Først på programmet er en panelsamtale om religion og socialt arbejde på Nørrebro mellem sognepræst Andreas Christensen (Hellig Kors Kirke), Ruben Holmgren Falk (Kirkernes Integrations Tjeneste), Dr. Urfan fra den muslimske forening med pakistanske rødder Minhaj og Miriam Usta fra den ”dansk-tyrkiske Gülen”-inspirerede forening Hizmet Danmark. Line Sørig fra Menighedsplejen modererede.
Andreas Christensen henviste til VIVEs 2024-tal for hjemløshed i Danmark, som anslås til 1.387 i Københavns kommune, hvoraf anslået 10 pct. er gadesovere uden herberg. Hertil kommer 450 hjemløse migranter. Hellig Kors Kirkes herberg har plads til 40 hjemløse (og 20 i Maria Kirke og 12 i Apostelkirken på Vesterbro) men reelt er der her et stort udækket behov for hjælp. Der var stor enighed om religionernes sociale ansvar og at man kunne gøre mere i fællesskab.