
Gjøl kirke ved Aabybro. Fotograf Keld Pihlkjer
KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER
Gjøl kirke
Præster og medarbejdere





Gjøl Kirke ligger i Aabybro, Danmark, og er en historisk bygning med en rig fortid. Kirken blev opført omkring år 1130, sandsynligvis på befaling af kong Niels. Gennem tiden har kirken været under forvaltning af forskellige ejere, herunder Børglum Kloster og forskellige herremænd. I 1880 overgik kirken til menighedsrådets forvaltning. Gjøl Kirke er kendt for sin romanske stenkunst og har plads til 260 personer. Kirken har gennemgået flere restaureringer, senest i 1942 og 1993. Den er et vigtigt samlingspunkt i lokalsamfundet og afholder mange arrangementer for både børn og voksne.


Kirken med det skæve kor
Gjøl Kirke er bemærkelsesværdig for sin romanske stenkunst, som anses for at være blandt det ypperste i Norden. Kirken blev oprindeligt bygget uden tårn og havde et bjælkeloft, hvilket var typisk for periodens arkitektur. En interessant detalje ved kirken er det skæve kor, som muligvis er designet således for at afspejle Kristi hoveds position på korset. Gjøl Kirke har også gennemgået flere tilføjelser og restaureringer, herunder tilføjelsen af gotiske hvælvinger og et våbenhus i sengotisk tid. Altertavlen i kirken er et rigt udskåret arbejde med flere billedfelter, og kalkmalerierne i koret er både smukke og tydelige. Kirken har også en historisk betydning som et naturligt samlingspunkt for øens befolkning gennem generationer.
Kirken på øen Gjøl
Gjøl Kirke er beliggende ca. 13 km syd for Aabybro i Vendsyssel. Kirken består af kor og skib opført af tilhuggede granitkvadre omkring år 1130. Omkring 1450 forlænges skibet mod vest, der opsættes hvælv, og tårn og våbenhus opføres. Det nuværende våbenhus menes opført ca. 1873 i forbindelse med en restaurering af kirken. Gjøl var oprindelig en ø i Limfjorden og var derfor ejet af Kronen indtil øen og kirken blev skænket til Børglum Kloster ca. 1240. Efter Reformationen kommer øen og kirken tilbage til Kronen, som sælger den videre til herregården Birkum. Kirken overgik til selveje i 1880. Tekst Keld Pihlkjer
Kalender
KONTAKT
YouTube video
YouTube Kanal
KIRKEN
Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder
Om kirken
”Paradiskirke” bygget ca. 1130. Perle i ro mansk stenkunst med relieffer og døbefont af bygmester Göti, Gotland. Altertavle ca. 1530 skåret af Hans Brüggermann, Husum. Kalkma lerier ca. 1475 bl.a. ”Jesse rod”. Mange rela tioner til Hans Kirks ”Fiskerne”. Privat gravka pel: Bruuns kapel (nøgle udleveres). Udførlig kirkebeskrivelse i kompendium i våbenhuset.
Byggeår
1150
Wikipedia
Danmarks Kirker