Hesselager Kirke

KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER

Hesselager Kirke er en vejkirke, der er åben for besøgende mandag til lørdag klokken 8-15, hele året rundt.

De smukke kalkmalerier gør kirken et besøg værd. Men også altertavle, vægtæppe og den rigt udsmykkede prædikestol er gode grunde til at kigge indenfor.

Hesselager kirke vægtæppe
Hesselager kirke vægtæppe


Hesselagertæppet er næste fire meter langt. Det hænger i kirkens Våbenhus.
Det kan ses hver dag i Kirkens åbningstid.
Hesselagertæppet fortæller en historie over 1000 år. Det er broderet af 10 lokale brodøser, der
siden 2017 mødtes hver torsdag for at levendegøre historien med nål og tråd i
utallige farver.
Fortællingen begynder med Damestenen og livets træ Yggdrasil. Fortsætter med kristendommens indførelse og bygningen af Hesselager Kirke, Johan Friis Hesselagergård, krige, slag, udvandring til Amerika flettet sammen med hverdagen i sognet og Danmarkshistorien. mens årstiderne skifter.
Hesselagertæppets motiver er oprindeligt 10 akvareller af kunstneren Mai-Britt Schultz, der siden er trykt over på hørlærred.

Læs mere på Hesselagerkirkes hjemmeside

Fotos af Inge Marie Holmskov, Carsten Dybkjær og Ernst Olsen

Gudstjenester på Fyn


KONTAKT

Adresse

Møllevej 2 – 5874 Hesselager

GPS

55.175911378716, 10.746403854796

YouTube video

YouTube Kanal

KIRKEN

Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder


Om kirken

Fotos af Inge Marie Holmskov

I loftet ses blandt andet denne labyrint samt fabelen om ræven og storken. Kalkmalerierne er lavet af “Træskomaleren”, som også står for udsmykningen i flere andre kirker på Østfyn.

Altertavlen
Den trefløjede altertavle er oprindeligt malet af nederlændingen Jan de Beer i begyndelsen af 1500 tallet, mens sidefløjene er malet ca. år 1700.

I centrum af tavlen ses de tre helgener Sct. Laurentius, Sct. Barbara og Christoforus med det lille Jesusbarn. Derudover ses Maria med Jesus samt en gengivelse af korsfæstelsen nederst til højre.

Døbefonten
Døbefonten er kirkens ældste inventar. Den er lavet i romansk stil omkring år 1150.
Døbefonten har stået forskellige steder i kirken, tidligere i koret og nu i hovedskibet. I slutningen af 1500 tallet stod den i det nuværende våbenhus, således at børnene kunne blive døbt, inden de kom ind i kirken.

Prædikestolen
Prædikestolen er fra ca. 1650 og er skænket af Niels Friis, Hesselagergård.
Prædikestolen er formentlig sammenstykket af dele fra flere prædikestole, da der ses en vis forskel i ornamentikken på de øvre felter.
I hjørnerne ses de fire evangelister. Disse holdes oppe af fire karyatider, kvindeskikkelser, der understøtter prædikestolen.
På et tidspunkt fandt man de struttende damer så anstødelige, at de blev fjernet fra prædikestolen, men de er nu kommet tilbage.

Epitafier
Det senest ophængte epitafium forestiller Peder Christensen Humble. Det var gemt væk i en årrække, men blev restaureret i 2011 og placeret i kirkens nordre korsarm.

Orgelet
Kirkens lille orgel blev skænket af Andreas Dons, Hesselagergård. Det har 8 velklingende stemmer og er bygget i 1885 hos Frobenius og Sønner.

Akvarel af kirken
Niels Tollestrup har sendt en digital kopi af denne akvarel, som er malet i 1898 af F. de Thurah. Kirken ses fra nordøst.

Kunst i konfirmandstuen
Den lokale kunstmaler Eigil Jørgensen har malet og doneret et fint maleri til Hesselager Kirkes konfirmandstue den 30. april 2013.
Eigil Jørgensen, som både maler, tegner og skærer i træ, finder inspiration i naturen og kan skabe noget ud af næsten alt.
Den lille træfigur af Kristus på korset, som også kan ses i konfirmandstuen, har Eigil lavet af et stykke træ han fandt på stranden.

Viden om Hesselager kirke
Epitafium reddet: Læs om restaurering af epitafium i Hesselager kirke på fynhistorie.dk
Balthasars skrin: Axel Bolvig har skrevet en bog, “Balthasars skrin”, hvor labyrinten i Hesselager spiller en central rolle.
Kilde: Kirkens hjemmeside

Byggeår

1100

Danmarks Kirker

Din kirkeside

Du kan få adgang til at redigere denne kirkeside.

Gør krav på den. Få login. Det er gratis. 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Navn
Skriv dit fornavn og efternavn
Hvad hedder kirken. Hvor er den placeret? (Skal udfyldes hvis der er flere kirker med samme navn)
Fortæl hvorfor du har krav på at få adgang til at redigere denne kirkeside. Hvilken funktion har du ved kirken (medarbejder, menighedsrådsmedlem osv). Kan det verificeres på jeres hjemmeside?
Kirkens hjemmeside adresse eller side på sogn.dk Begynd med https://

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.