Jægersborg Kirke

KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER

Jægersborg Kirke

Jægersborg Kirke er en kirke i Jægersborg

 class=


KONTAKT

Adresse

Søndersøvej 5 – 2820 Gentofte

GPS

55.760479915999, 12.542739252452

YouTube video

YouTube Kanal

KIRKEN

Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder


Om kirken

Jægersborg Kirke er en kirke i Jægersborg, beliggende Søndersøvej i Gentofte.
Kirkebygningen er bygget i nygotisk stil af Paul Staffeldt Matthiesen og stod færdig i 1941. Kirkens inventar er gennemgribende ændret i 1965 af Inger og Johannes Exner. Altertavlen er en cirkulær lyskomposition af Mogens Jørgensen.
Sognegården er tegnet af Ole Ramsgaard Thomsen og blev taget i brug i 1971.
Kirkens orgel er på 25 stemmer og er bygget af Marcussen & Søn i 1944. Orglet blev verdenskendt og regnes blandt de bedste orgler i Danmark fra den såkaldte orgelbevægelses-periode.[1] Wikipedia

Mageløst placeret i smukke omgivelser med Bernstofsparken som nærmeste nabo, finder man Jægersborg Kirke, Jægersborg Sogn, Gentofte Provsti, Helsingør Stift. Kirken fremstår med sin traditionelle opbygning bestående af tårn, kirkeskib og kor som en klassisk landsbykirke.
Dog stammer kirken ikke fra middelalderen, men er derimod opført i perioden 1939-1941, med tegninger af arkitekt Poul Staffeldt Matthiesen, der i perioden 1931-1944 tegnede fem kirker i og omkring København.
Kirken er med dens glatte røde mursten og spidsbuede vinduer opført i ”maskingotisk” og sengotisk byggestil, der er stærkt inspireret af gotikkens landsbykirker. Pointen med at låne arkitektoniske træk fra ældre kirkebyggerier, var at man ville gøre det tydeligt for alle, hvor sognets kirke lå. Ligeledes kan 1800- og 1900-tallets brug af gotiske og romanske elementer i kirkearkitekturen ses som en hæder til tidligere tiders håndværkstraditioner.
Jægersborg kirke er ligesom størstedelen af de københavnske kirkebyggerier opført på grund af urbaniseringen og den enorme befolkningstilvækst. Grundet kirkens opførelse under krigen blev byggeprocessen flere gange forsinket og besværliggjort, da der manglede både penge og byggematerialer. Ved kirkens indvielse, 2. søndag i advent 1941, var der således hverken orgel eller lysekroner. Ligesom kirkebænkene heller ikke stod færdige i tide. Først i 1944 blev en række småjusteringer forbedret, på baggrund af økonomisk støtte fra lokale ildsjæle. Det var også i denne forbindelse kirken omsider fik sit orgel.
Omkring 20 år senere gennemgik kirken en større renovering indvendigt. I denne forbindelse arbejdede arkitekterne Inger og Johannes Exner sammen med kunstnerægteparret Mogens Jørgensen og Gudrun Steenberg. Her blev der opført et nyt alterarrangement, bestående af en cirkelrund lysinstallation i messing og et alterbord i let granit, hvorpå der står fire bronzelysestager og et smukt kors med blå glassten. Kirkens oprindelige døbefont i romansk stil, blev ligeledes skiftet ud med en, der passede til det nye alterparti. I 1995 blev der tilføjet et vægkruxifiks, udført af kunstneren Niels Helledie.
Alterpartiet, der stod færdig i 1965, giver kirkerummet en lys og afslappende profil. De lyse rammer inspirerer til ro, bøn og fordybelse- og kan virke som et pusterum i en travl og stresset hverdag. Efter et besøg i Jægersborg kirke, kan man med fordel nyde en gåtur i de omkringliggende smukke grønne områder ved Bernstorff Slot.
Exner, Johan (1968): 400 danske landsbykirker. København: Gyldendal
Jægersborg Kirke: Jægersborg Kirkes historie. Fundet på: https://www.jaegersborgkirke.dk/historie Tekst: Mikkel Skov

Byggeår

1941

Danmarks Kirker

Din kirkeside

Du kan få adgang til at redigere denne kirkeside. Få adgang her. Det er gratis. 

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.