KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER
Jægersborg Kirke er kirken i Jægersborg
Kirkeliv og traditioner og begivenheder.
- Babysalmesang: En aktivitet for babyer i alderen 3-12 måneder, hvor de sammen med deres forældre kan nyde salmesang og musik1.
- Tumlekirke: En begivenhed for børn fra 0-3 år, hvor der er salmesang og bibelhistorier fortalt i børnehøjde1.
- Mindfulnessgudstjenester: Gudstjenester med fokus på mindfulness og refleksion over livet og døden1.
- Fællessang: En ugentlig aktivitet, hvor menigheden mødes for at synge sammen og nyde fællesskabet1.
- Mandagshygge: En eftermiddagscafé, hvor folk kan mødes og hygge sig sammen1.
Disse aktiviteter og traditioner bidrager til et rigt og varieret kirkeliv i Jægersborg Kirke.
Jægersborg Kirke ligger i Gentofte på Søndersøvej1. Kirken blev bygget i 1941 i nygotisk stil af Paul Staffeldt Matthiesen2. Inventaret blev ændret i 1965 af Inger og Johannes Exner2. Altertavlen er en cirkulær lyskomposition af Mogens Jørgensen2. Kirken tilbyder mange aktiviteter og gudstjenester1.
Kirken blev indviet den 2. søndag i advent 19411. Arkitekten bag kirken var Poul Staffeldt Matthiesen, som designede den i en nygotisk stil inspireret af danske landsbykirker1. Byggeperioden var udfordrende på grund af krigen, hvilket medførte mangel på materialer1.
I 1965 gennemgik kirken en omfattende renovering ledet af Inger og Johannes Exner1. Denne renovering gav kirken et mere moderne udtryk med en lysende altertavle af Mogens Jørgensen1. I 1971 blev sognegården tilføjet, og i 2005 blev den yderligere udbygget1.
Kalender
KONTAKT
YouTube video
YouTube Kanal
KIRKEN
Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder
Om kirken
Jægersborg Kirke er en kirke i Jægersborg, beliggende Søndersøvej i Gentofte.
Kirkebygningen er bygget i nygotisk stil af Paul Staffeldt Matthiesen og stod færdig i 1941. Kirkens inventar er gennemgribende ændret i 1965 af Inger og Johannes Exner. Altertavlen er en cirkulær lyskomposition af Mogens Jørgensen.
Sognegården er tegnet af Ole Ramsgaard Thomsen og blev taget i brug i 1971.
Kirkens orgel er på 25 stemmer og er bygget af Marcussen & Søn i 1944. Orglet blev verdenskendt og regnes blandt de bedste orgler i Danmark fra den såkaldte orgelbevægelses-periode.[1] Wikipedia
Mageløst placeret i smukke omgivelser med Bernstofsparken som nærmeste nabo, finder man Jægersborg Kirke, Jægersborg Sogn, Gentofte Provsti, Helsingør Stift. Kirken fremstår med sin traditionelle opbygning bestående af tårn, kirkeskib og kor som en klassisk landsbykirke.
Dog stammer kirken ikke fra middelalderen, men er derimod opført i perioden 1939-1941, med tegninger af arkitekt Poul Staffeldt Matthiesen, der i perioden 1931-1944 tegnede fem kirker i og omkring København.
Kirken er med dens glatte røde mursten og spidsbuede vinduer opført i ”maskingotisk” og sengotisk byggestil, der er stærkt inspireret af gotikkens landsbykirker. Pointen med at låne arkitektoniske træk fra ældre kirkebyggerier, var at man ville gøre det tydeligt for alle, hvor sognets kirke lå. Ligeledes kan 1800- og 1900-tallets brug af gotiske og romanske elementer i kirkearkitekturen ses som en hæder til tidligere tiders håndværkstraditioner.
Jægersborg kirke er ligesom størstedelen af de københavnske kirkebyggerier opført på grund af urbaniseringen og den enorme befolkningstilvækst. Grundet kirkens opførelse under krigen blev byggeprocessen flere gange forsinket og besværliggjort, da der manglede både penge og byggematerialer. Ved kirkens indvielse, 2. søndag i advent 1941, var der således hverken orgel eller lysekroner. Ligesom kirkebænkene heller ikke stod færdige i tide. Først i 1944 blev en række småjusteringer forbedret, på baggrund af økonomisk støtte fra lokale ildsjæle. Det var også i denne forbindelse kirken omsider fik sit orgel.
Omkring 20 år senere gennemgik kirken en større renovering indvendigt. I denne forbindelse arbejdede arkitekterne Inger og Johannes Exner sammen med kunstnerægteparret Mogens Jørgensen og Gudrun Steenberg. Her blev der opført et nyt alterarrangement, bestående af en cirkelrund lysinstallation i messing og et alterbord i let granit, hvorpå der står fire bronzelysestager og et smukt kors med blå glassten. Kirkens oprindelige døbefont i romansk stil, blev ligeledes skiftet ud med en, der passede til det nye alterparti. I 1995 blev der tilføjet et vægkruxifiks, udført af kunstneren Niels Helledie.
Alterpartiet, der stod færdig i 1965, giver kirkerummet en lys og afslappende profil. De lyse rammer inspirerer til ro, bøn og fordybelse- og kan virke som et pusterum i en travl og stresset hverdag. Efter et besøg i Jægersborg kirke, kan man med fordel nyde en gåtur i de omkringliggende smukke grønne områder ved Bernstorff Slot.
Exner, Johan (1968): 400 danske landsbykirker. København: Gyldendal
Jægersborg Kirke: Jægersborg Kirkes historie. Fundet på: https://www.jaegersborgkirke.dk/historie Tekst: Mikkel Skov
Byggeår
1941
Wikipedia
Danmarks Kirker