Vestervig Kirke

KIRKELIV – GUDSTJENESTER – ARRANGEMENTER

Vestervig Kirke

Vestervig Kirke er Danmarks største landsbykirke (måske nordens) og er beliggende i Sydthy Provsti.

Klostergade 1 – 7770 Vestervig

Hjemmeside:

På hjemmesiden kan du bl.a. se mere om Kirken og Kirkegården, læse en prædiken eller det nyeste kirkeblad, se menighedsrådet og finde kontaktoplysninger på de ansatte.

Danmarks største landsbykirke

Kirkens usædvanlige størrelse skyldes dens fortid som kirke i det forsvundne Vestervig Kloster med ladeplads ved Krik havn i Krik Vig længere mod vest, og åben sejlads ud i Nordsøen.
I kontrast hertil ligger Danmarks mindste kirke, Lodbjerg Kirke, på samme egn. [1]

I tiden omkring opførelsen af Vestervig Kirke lå her en kongsgård. Det menes, at det var i Vestervig, at Knud den Store samlede sin flåde til leding mod England[2]   Kilde: Wikipedia. 

Fotos af Vestervig kirke

Vestervig kirke Danmarks største landsbykirke foto Poul Henrik Bergmann
Vestervig kirke Danmarks største landsbykirke foto Poul Henrik Bergmann
Danmarks største landsbykirke Vestervig-kirke-marianne-myssen
Danmarks største landsbykirke. Foto Marianne-Myssen

Det er en kirke i Vestervig Sogn, Thisted Kommune, og er Danmarks største landsbykirke1. Kirken er opført i romansk stil og er formentlig viet til Skt. Thøger og muligvis også Vor Frue1. Kirken har en usædvanlig størrelse, som skyldes dens fortid som kirke i det forsvundne Vestervig Kloster med ladeplads ved Krik havn i Krik Vig længere mod vest1. Der var åben sejlads ud i Nordsøen1.

Kirken er et populært turistmål og besøges af mange hvert år1. Hvis du vil besøge kirken, kan du finde den på adressen: Kirkevej 1, 7770 Vestervig1.

Vestervig Kirke: Danmarks største landsbykirke med en spændende historie

Hvis du besøger Thisted Kommune i Nordjylland, bør du ikke gå glip af kirken, som er den største landsbykirke i hele Norden. Kirken har en fascinerende fortid, der er knyttet til et forsvundet kloster, en kongsgård, en helgen og et romantisk sagn.

Kirken ligger i Vestervig Sogn, som engang var et vigtigt handels- og magtcentrum i middelalderen. Her havde kong Knud den Store sin flåde, da han drog på togt mod England i 1013. Her oprettede Svend Estridsen et af de første bispedømmer i Danmark omkring 1060. Og her grundlagde Augustinerordenen et stort kloster i 1100-tallet, som blev et åndeligt og kulturelt centrum for hele regionen.

Vestervig Kirke har også mange smukke kalkmalerier fra forskellige perioder, som pryder væggene og hvælvene. Nogle af dem viser bibelske scener, andre har mere fantasifulde motiver, som f.eks. et svin, der spiller på sækkepibe. Kirkens døbefont er af norsk klæbersten, og dens altertavle er i senbarok med et maleri af den korsfæstede Kristus.

Vestervig kirke var oprindelig klosterkirke

Kirken var oprindelig klosterets kirke, og derfor er den meget større end en almindelig landsbykirke. Den er bygget i romansk stil med et treskibet kirkerum, et kor og en apsis. Senere blev der tilføjet et gotisk vesttårn, som er kirkens hovedindgang i dag. Kirken har flere romanske gravsten end nogen anden dansk kirke, og nogle af dem har lange, versificerede indskrifter på latin.

En af de mest berømte gravsten er den, der ligger ved vestmuren, og som ifølge traditionen dækker over resterne af liden Kirsten og prins Buris. De to unge elskede hinanden, men blev skilt af skæbnen, da kong Valdemar den Store opdagede deres forhold. Han lod sin halvsøster liden Kirsten danse til døde og stak øjnene ud på prins Buris, som han fængslede i et tårn. Prins Buris levede i 12 år med en jernlænke om livet, som kun tillod ham at gå hen til liden Kirstens grav. Efter hans død blev de begravet sammen under en fælles sten. Det siges, at nygifte brudepar lægger en buket på graven for liden Kirsten, der ikke selv fik en.

Kirken er et levende vidnesbyrd om Danmarks historie og kultur, og et besøg her vil give dig en unik oplevelse. Du kan læse mere om kirken og dens arrangementer på dens hjemmeside

Se alle landsbykirker i Danmark

Kalender


KONTAKT

Adresse

Klostergade 1 – 7770 Vestervig

GPS

56.773085, 8.317285

YouTube video

YouTube Kanal

KIRKEN

Se flere smukke billeder i Facebookgruppen Kirkebilleder


Om kirken

Byggeår

1140

Din kirkeside

Du kan få adgang til at redigere denne kirkeside. Få adgang her. Det er gratis. 

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.