Sankt Laurenti tårer

Sankt Laurenti tårer

Sankt Laurenti tårer, også kendt som Laurentii tårer, er en årligt tilbagevendende meteorsværm, der ses få dage efter Laurentius’ dag, som fejres den 10. august. Meteorsværmen er opkaldt efter Sankt Laurentius, som ifølge legenden græd over pave Sixtus 2.s martyrdød. 

Historien om Sankt Laurentius

En af de mest kendte historier om Sankt Laurentius er hans modige handling med at forvalte kirkens skatte. Da pave Sixtus II blev fængslet under kristenforfølgelser, bad han Laurentius om at tage sig af kirkens rigdom. I stedet for at opgive skattene besluttede Laurentius at forære dem til de fattige.

Da kejseren fik nys om en skat, blev Laurentius stillet i forhør og blev bedt om at afsløre skattens beliggenhed. I stedet for at afsløre skattens beliggenhed, førte Laurentius kejseren til de fattige og erklærede, at de var kirkens rigdomme.

Tre dage senere kom han med de fattige og sagde: ”Dette er kirkens rigdom, de evige skatte, som aldrig mindskes, men forøges hver dag”. For dette måtte Laurentius lide martyrdøden.

Legenden fortæller, at Laurentius, da han lå på risten, sagde til bødlen: ”Vend mig om, stegen har fået nok på denne side”. 

https://sanktlaurentius.dk/viden/

Sankt Laurentius er i dansk mytologi kendt som en kristen helgen fra det 3. århundrede. Ifølge legenden var han en diakon i Rom og blev senere martyrdød ved at blive ristet levende på en bål. Han anses som skytshelgen for forskellige erhverv, herunder kokke, bryggere og boghandlere.

På grund af hans mod og heltemod blev Sankt Laurentius en populær figur i dansk mytologi og er stadig i dag tilbedt og hyldet i flere kirker i Danmark.

Kilder:

Sankt Laurentius

Sankt Laurenti er en betegnelse, der henviser til Sankt Laurentius, som var en kristen helgen fra det 3. århundrede. Han var en diakon i Rom, og ifølge legenden led han martyrdøden ved at blive ristet levende på en bål. Sankt Laurenti anses som skytshelgen for mange forskellige erhverv, herunder kokke, bryggere og boghandlere. Hans navn er knyttet til forskellige kirker, legender og traditioner. 

Kirker knyttet til Sankt Laurentius

 1. Sankt Laurenti Kirke
  Denne kirke ligger i Kerteminde og er opkaldt efter Sankt Laurentius.
 2. Ny Lars Kirke
  Ny Lars Kirke er også en kirke i Danmark, der er dedikeret til Sankt Laurentius.
 3. Esbønderup kirke skytsengel
 4. Roskilde Domkirke Sankt Laurentius vises med en bog en rist.
 5. Bryndum Kirke kalkmalerier af Sankt Laurentius
 6. Ølgod Kirke hed oprindeligt Santkt Laurentius kirke. Relief på døbefonten.
 7. Østerlars Kirke på Bornholm er indviet til Sankt Laurentius
 8. Herlev Kirke Klokken er indviet i Laurenti navn.
 9. Sankt Laurentii Kirkeruin fra 1125 og det bevarede kirketårn kan ses i Roskilde
 10. Også i Skagen spiller Skt. Laurentius en betydelig rolle. Den Tilsandede Kirke i Skagen hedder egentlig Sct. Laurentius Kirke. Hovedgaden i Skagen hedder Sct. Laurentiivej. Og i Skagens byvåben ses risten, som Skt. Laurentius blev stegt på. Wikipedia

Læs mere om Laurenti tårer

Navnene Lars og Laura stammer fra Laurentius. 

https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/skt.-laurentii-taarer-rammer-nattehimlen

Laurentii Tårer er en årligt tilbagevendende meteorsværm, der ses få dage efter Laurentius’ dag (10. august).

ETYMOLOGI Meteorsværmen er opkaldt efter Sankt Laurentius, der ifølge legenden græd over pave Sixtus 2.s martyrdød. OGSÅ KENDT SOM 

Perseiderne

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Skt._Laurentius

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.

3TILBUD-ANNONCE