Faste fokus på kærlighed

Faste fokus på kærlighed

Faste kan være at spise mindre kød, men det kan også være fokus på det væsentlige

Faste fokus. Fasten i Maribo domkirke begynder med et kors tegnet i panden, fortæller Anne Birgitte Reiter.

Det er en oldkirkelig skik at få tegnet et sort kors i panden, når fasten starter:

”Menneske, husk på, at du er støv, og til støvet skal du vende tilbage.”

Det lyder måske umiddelbart uhyggeligt at blive mindet så konkret om, at vi skal dø. Men kristendommen har tradition for ikke at være bange for at nævne de store eksistentielle livstemaer ved navn. Det er nemlig den eneste måde, vi lidt efter lidt kan begynde at forlige os med det uundgåelige.

Hør Anne Reiter fortælle om fasten
Center for Kristen spiritualitet har udgivet et materiale, som hjælper dig med at finde fokus i fasten. Med tekster og musik får du værktøjer til eftertanke i fasten.
Link.

Se døden i øjnene

Det gør vi i kirken ved at italesætte døden, reflektere over sin angst og sin modstand og ved at forkynde det kristne håb, som er Kristi opstandelse, Guds kærligheds overvindelse af døden. Døden er blevet overvundet én gang med Jesus Kristus, og det kan derfor ske igen. Og netop dét håb er med igennem hele fastetiden som det mål, vi vandrer hen imod.

Se video: Hvad er faste?

Fastetiden har mange aspekter. Et andet er at opfordre til gavmildhed mod dem, der trænger til hjælp. Ved at leve mere enkelt og nøjsomt får man mulighed for at give til andre.

Sluk for mobilen og afstå fra kød er en mulighed

Fasten er en stille tid i kirken. Den stilhed kan man tage med sig ud fra gudstjenesten og bruge som forbillede for den personlige fastetid. Måske kan faste fra elektroniske medier være tiltrængt. Det kan også opleves befriende at afstå fra kød, slik, kaffe og/eller alkohol i fastetiden. Der er ingen regler i folkekirken for, hvad man bør afstå fra. Men mange beretter, at det er velgørende i en periode at undvære noget, man ellers er glad for.

Tema om faste på folkekirken.dk

Fastebog og musik

Center for Kristen spiritualitet har udarbejdet en Fastebog til brug i de 40 dage med artikler, tekster, bønner og musik. Fastebogen kan downloades gratis her:  Fastebogen
og det samme kan musik og meditation til fasteretræten 

Derudover er der flere musikfiler indspillet af Mette Flensted.
gå til musiksiden

Faste og søndage

I de 40 dages faste tælles søndagene ikke med. For søndag er festdag i kirken. Muslimerne spiser, drikker og fester efter solnedgang under ramadanen. I den kristne faste er det på søndagene, vi gør det. Eller hvis man er inviteret i byen. Så er det god skik at spise det, der bliver serveret for ikke at påkalde sig opmærksomhed. 

Det handler nemlig ikke om regler, men om fokus. For faste er ikke en OL-disciplin, men dybest set en øvelse i kærlighed.

Af Anne Birgitte Reiter, domprovst i Maribo Domkirke.

Fastelavnsgudstjeneste på DRTV

Askeonsdag

Askeonsdag er den første dag i fastetiden, som varer 40 dage op til påskesøndag. I den vestlige tradition, som i Danmark, varer fasten fra askeonsdag (onsdagen efter fastelavn) til og med påskelørdag. Det er i alt 40 dage, eksklusiv søndage, som ikke regnes som fastedage 1. Askeonsdag er en vigtig påmindelse om menneskets forgængelighed og afhængighed af Gud 12. I den katolske kirke fejres Askeonsdag med en speciel askeonsdagsmesse, hvor menigheden kommer op til alteret og får tegnet korsets tegn for panden med aske eller strøet aske i håret. Brugen af asken er et symbol på menneskets forgængelighed. Mennesker er skabt ud af støv, skal blive til støv, og asken minder om, at mennesket intet er uden Gud 1.

I fastetiden opfordres de troende til særlig intensivt at bede, gøre godt og faste 2. Fasten kan være en tid til at bryde med gamle mønstre og vaner og starte på en frisk 1. I fastetiden kan man også overveje, hvad der er vigtigt i livet, og hvad der kan undværes 2.

1: Kilde 2: Kilde