Livlinen til Danmark – gudstjenester i udlandet

Livlinen til Danmark – gudstjenester i udlandet

Livlinen til Danmark – gudstjenester i udlandet

Niels Jørgen Langkilde

Af Mag.art. Niels Jørgen Langkilde,
fhv. MF,
H.C. Andersen Instituttet,
São Paulo og Sandholts Lyndelse

Mange danskere er i udlandet i kortere eller længere tid.
I en ferie kan man finde en lokal kirke, og det har jeg tit oplevet inspirerende og givende. Første gang jeg var i en amerikansk kirke ude på landet i New England. Her blev jeg overvældet af den strålende modtagelse. Ikke noget med stille at liste ind på sidste række. Her skulle hilses og spørges venligt ind til, hvem man var, hvorfra man kom, og hvorhen man skulle. Det således at blive draget ind i fællesskabet lærte mig om den store værdi i at blive budt velkommen i kirken.

Den lutherske kirke på Dansk Vestindien, nu kaldet Jomfruøerne, lærte mig at lutherske kirker sagtens kan fejre askeonsdag. Siden har jeg set flere folkekirken tage den gamle tradition op igen.

Gudstjenester i udlandet i de danske udlandskirker

Er man i byer som London, Paris eller Nice, så er der danske kirker. Kirkerne her er dejlige og bekendte fællesskaber. Dem bør man ikke snyde sig for at besøge. Danske sømands- og udlandskirker har listen over dem alle, hvis man skulle have brug for den. Er de der ikke kan man kikke efter en norsk sømandskirke.

Gudstjenester i udlandet og i Rio.
Rio. Fotograf Niels Jørgen Langkilde

Der er f.eks. i Rio de Janeiro en sådan kirke, der ligger helt vidunderligt. Den er bestemt et besøg værd, hvis man er på de kanter.

Livlinen med danske gudstjenester på wi-fi og mobil

Livlinen til Danmark – gudstjenester i udlandet. Er man i et land uden kirker i nærheden, eller er man på anden måde forhindret, så er såvel morgenandagten fra Københavns Domkirke som søndagsgudstjenesterne ikke kun en mulighed, men en stor gave.

Morgenandagten fra Vor Frue København Thorvaldsen og døbefont Foto Ernst Olsen
Morgenandagten fra Vor Frue København Thorvaldsen og døbefont Foto Ernst Olsen

Er der wi-fi på hotellet, kroen eller lejligheden, så kan man på mobiltelefoner eller pc’ere let følge med. For mange er denne mulighed livlinen til Danmark – disse programmer er ikke kun en del af hverdagen i det gamle kongerige, det er de sandelig også i udlandet for danskerne.

Gudstjenester på TV 2024 – også i udlandet.

Lokale gudstjenester i udlandet på TV

Church Brazil“/ CC0 1.0

Men også i udlandet kan man vælge at se lokale gudstjenester på TV.  I de lidt større lande er der mange tilbud. Landets religiøse mangfoldighed og optagethed af kristendommen kan også ses på TV. I Brasilien er der mere end en snes kanaler med TV-gudstjenester, samtaler med kloge teologer og muntre kristne sange. Det er både den katolske kirke, de protestantiske kirker og ikke mindst Pinsekirkerne, som er aktive. Læg hertil en række meget specielle tilbud på åndelighed. Hovedkirken i Brasilien har f.eks. sin helt egen tv-kanal, hvor den ene messe afløses af den næste dagen igennem.

Gudstjenester på et nyt sprog er en oplevelse

TV-kirkerne eller TV fra kirkerne er ligesom de fysiske kirker et fint sted at komme for dem, der ikke er perfekte i landets sprog. På tekst-TV, storskærme, i pjecer eller i salmebøger kan gudstjenesten følges på det nye sprog. Da meget er kendt stof, så kan man her opleve de første glade oplevelser af at kunne følge med i gudstjenesten eller tv-programmet på endnu et sprog.

Mange gange vil en folkekirkedansker mangle et orgel og må tage til takke med guitarer og trommer. Til gengæld er der en udbredt politisk rådgivning op til de forskellige valg.

Dansk kirke på ferie i udlandet

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.

3TILBUD-ANNONCE