Kirkepraktik giver kontanthjælpsmodtagere nye muligheder

Formål og timetal er individuelt

Indtil nu er der tre, som har afsluttet deres kirkepraktik, mens en fjerde er i praktik nu og en femte snart begynder, fortæller Lise Hedevang Nielsen. Hun er praktikkoordinator på Projekt Kirkepraktik på deltid og resten af tiden er hun aktivitetskoordinator i Livsværkstederne i Gellerup, som bl.a. driver en social café og tilbyder gratis rådgivning inden for økonomi, retshjælp og udlændingeretshjælp. 

Både timetal og formålet med praktikken varierer fra praktikant til praktikant.

– En har været i praktik 5-6 timer om ugen, en anden 30 timer. Vi tilpasser det individuelt til personen og i forhold til kirken, for vi vil, at det bliver en god oplevelse for begge parter, siger Lise Hedevang Nielsen og fortsætter:

– Vi laver en kontrakt med kirken, hvor formålet med praktikken også er defineret. Og det er vigtigt, for er formålet, at man får kendskab til arbejdsmarkedet i sit nye land eller at man prøver nye opgaver af, som man kan bruge i sin jobsøgning?

LÆS MERE: Kirken og kommunen arbejder tættere sammen end nogensinde

Diakonal tanke

Kirkepraktik foregår i samarbejde med kommunen. Lise Hedevang Nielsen oplever, at der er flere forskellige typer opgaver i kirkerne, end i en typisk praktik via kommunen, der skal afklare, hvad man kan arbejde med, når man er på kontanthjælp eller integrationsydelse.

– Mit indtryk er, at det også er den diakonale indstilling blandt kirkerne, som gerne vil give rum for, at der er plads til nogen, som måske, måske ikke, giver meget igen. En del af tanken er, at det er et møde med et andet menneske, og at man inviterer det menneske ind i arbejdsfællesskabet, siger hun.

En kvinde, der var i praktik i Gellerup kirke oplevede praktikken som et frirum, og var så glad for det, at hun efterfølgende er blevet frivillig i den internationale café, som Gellerup Kirke driver, fortæller Lise Hedevang Nielsen.

– Jeg har fået gode tilbagemeldinger indtil videre. Også fra en praktikant, der ikke talte meget dansk, men hun var med til legestue, og ’det var godt’. For hende var det også oplevelsen af at komme hjemmefra, for hun var 19 år, havde to små børn og havde derfor tilbragt det meste af sin tid i Danmark hjemme på barsel. Hendes mand var god til at bakke hende op i det, siger Lise Hedevang Nielsen.

Hun er allerede blevet kontaktet af en virksomhedskonsulent, som har skiftet job til en anden kommune og ville høre, om kirkepraktik også findes der.

– Projekt Kirkepraktik er indtil videre kun i Aarhus Vestre Provsti, men der er andre kirker, som uafhængigt af projektet tager imod praktikanter. Det nye er, at vi aktivt henvender os til en bestemt gruppe praktikanter, og at der i min stilling ligger en koordinerende rolle samt mulighed for mentortimer, siger Lise Hedevang Nielsen.

Kirkepraktikken gav indblik i dagligdagen

For Ullamari Christensen handlede kirkepraktikken også om at se, hvad hun kunne holde til. Hun har været involveret i to bilulykker, har tre piskesmæld og har mistet 10 % af sin hukommelse. Inden den første billulykke var hun selvstændig, hvor hun solgte miljøvenlige rengøringsmidler og gjorde rent. Efter den første bilulykke blev hun uddannet kosmetiker. Men så blev hendes mand syg, og hun blev nødt til at lukke sit firma for at passe på deres tvillinger.

– Jeg har gjort meget rent under praktikken, og det gør enormt ondt i min krop. Men jeg har tænkt ’8 uger’, så jeg bed tænderne sammen, siger Ullamari Christensen.

Hun pointerer, at hun har været glad for praktikken:

– Det har været meget spændende. Jeg har fået indblik i dagligdagen i kirken, og vi har klinget godt sammen. Og vi havde meget spændende samtaler i frokostpausen.

3TILBUD-ANNONCE