ADVENTSKALENDER

Kirker markerer Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse

Lars Ulrick Lousdal

Eftertænksom gudstjeneste med personlig prædiken, tændte lys for de efterladte og nærværende samtaler.

Sådan markerer Dronninglund Kirke Verdensdagen for Selvmordsforebyggelse, der finder sted hvert år den 10. september. Det skete med en mindegudstjeneste søndag, hvor organisationerne Landsforeningen for efterladte efter selvmord og NEFOS (Netværket for selvmordsramte) også var til stede for at fortælle de fremmødte om deres tilbud til sorgbearbejdelse.

Præster taler ofte med selvmordstruede

I 2017 viste en undersøgelse fra Center for Selvmordsforskning, at 81,6 procent af alle præster har talt med selvmordstruede mennesker. Rapporten fastslog, at flere præster efterspurgte mere viden om, hvordan de kunne hjælpe selvmordstruede. I forlængelse af undersøgelsen lavede Center for Selvmordsforskning derfor et undervisningsmateriale til præster, der arbejder med selvmordsproblematikker.

LÆS OGSÅ: ‘Præster kan forebygge selvmord’

”Det værste er at feje det væk”

Hanne Svensmark er præst i Dronninglund Kirke. Hun har mange års erfaring med sjælesorg. Både som præst, privatperson og formand for Landsforeningen for efterladte efter selvmord.

I 2003 mistede hun sin mand, der begik selvmord. Derfor ved hun, hvordan man bør håndtere mennesker i en kritisk sindstilstand:

– Det er vigtigt at tage selvmordstruede alvorligt og spørge ind til, hvad der foregår i dem. Det værste er at feje det væk. Myten om, at folk, der taler om selvmord, ikke begår det, passer ikke, siger Hanne Svensmark.

LÆS OGSÅ: ‘Jeg tilgiver mine forældres selvmord’

Vigtigt med åbenhed

Hanne Svensmark inviterede til mindegudstjeneste i Dronninglund for andet år i træk. 

Det er vigtigt for præsten at tale om selvmord på en ordentlig måde. Da hun selv mistede sin mand, bearbejdede hun sorgen ved at bruge sit netværk og tale åbent om ham:

– Man skal tillade sig at tale om den afdøde. Det er vigtigt at huske de gode minder. Det er en vigtig del af helingen, fortæller hun.

Hanne Svensmark uddyber:

– Pårørende er stadig bange for at fortælle præsten om dødsomstændighederne, hvis det er selvmord. Selvmord er et mindre tabu i dag, men det er fortsat vigtigt at skabe åbenhed omkring det.

LÆS MERE om sorg og tab

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.

3TILBUD-ANNONCE