For tredje gang i år er Sankt Knuds kirke Odense Domkirke vært for et måltid skærtorsdag fra kl. 18.30-20.00 for at fejre nadveren. Bordene i kirkens midtergang er fuldt bookede til det gratis påskemåltid.
Folk kan skrive sig på venteliste, og på tidspunktet for interviewet havde næsten 20 personer skrevet sig op. Sognepræst Ulrik Andersen fortæller Avisen Udfordringen om arrangementet:
- Det er selvfølgelig gratis at komme i kirken, men vi har desværre ikke plads til alle, der gerne vil spise med. Det er selvfølgelig gratis at komme i kirken, men desværre er der ikke plads til alle, der vil spise med.
Det jødiske påskemåltid - Påskemåltidet er det samme måltid, som Jesus spiste med sine disciple om torsdagen. Der tilberedes bitre urter, lam, brød og dyppesauce, og der er rødvin og vand til rådighed ved bordet. Under gudstjenesten læses de relevante tekster, og kirkens kantor hjælper os med at synge salmer fra salmebogen. Til sidst serveres nadveren rundt om bordet, hvor jeg først uddeler brødet og vinen. Brødet og vinen bliver derefter sendt fra den ene kirkegænger til den næste. Folk synes, det er en meget speciel og intens oplevelse,” forklarer sognepræsten.
Pludselig afslutning
På domkirkens hjemmeside står der, at skærtorsdagsmåltidet “følger i disciplenes fodspor og oplever skærtorsdag på deres egen krop”. Skærtorsdag aften spiste Jesus sit sidste måltid med sine disciple, før han døde på korset. Bordet var dækket med stegt lam, brød, krydderurter og vin, og de samledes for at fejre den jødiske påske.” Det er årets mest traditionelle måltid.
- Men måltidet i kirken får en brat afslutning, og det samme gør evangeliet. Den sidste læsning sætter scenen for langfredag, da Jesus begynder at tale om sin lidelse og død. Det betyder, at ingen sætter sig ned for at drikke et glas vin. I stedet forbereder vi os til langfredagsgudstjenesten, rydder alteret og lytter til postludiet, som passer til langfredag,” slutter Ulrik Andersen.