Udmattede ukrainske flygtninge får mad og varme

Udmattede ukrainske flygtninge får mad og varme

Udmattede ukrainske flygtninge får mad og varme.

Mission Uden Grænser uddeler mad til krigsramte ukrainske flygtninge i Moldova. Samler ind til fødevarepakker til de allermest udsatte – både i Ukraine og ved grænserne til nabolande.

”Vi er hårdt ramt af krigen, der eskalerer dag for dag. Mennesker dør på begge sider af fronten. Mange familier har mistet deres kære. Og mange flygter nu mod vest. Folk er trætte og udmattede efter i årevis at leve i konstant frygt!”

Sådan lyder nødråbet fra Oleg Serba i Østukraine, der er under angreb fra russiske styrker, bomber og missiler. Han er koordinator for den kirkelige hjælpeorganisation Mission Uden Grænser, der uddeler nødhjælp til de familier i landsdelen, der er hårdest ramt. Desuden uddeles mad til ukrainske flygtninge ved grænserne til Rumænien og Moldova.

Flygtningene er udmattede og bange

I grænsebyen Palanca i Moldova har organisationen netop uddelt 2.000 portioner mad til ukrainske flygtninge, der har krydset grænsen. I alt 70.000 ukrainske flygtninge er ankommet til landet de seneste dage.

”Flygtningene er knuste, udmattede, kolde og meget bange. De havde jo ikke ventet at skulle flygte for deres liv. Når jeg spørger, hvor de kommer fra, og hvad der er sket, kan de ikke holde tårerne tilbage,” fortæller pastor Sergiu, der arbejder for Mission Uden Grænser i Palaca.

Organisationen har et medborgercenter i byen, som huser 160 flygtninge. Nogle bliver et par dage for at få varmen, mens andre skynder sig at flygte videre. Flere familier er blevet indlogeret privat.

”Vi beder for flygtningene i det kolde vejr og håber, vi har nok varme tæpper at tilbyde dem”, tilføjer pastor Sergiu.

Der koges mad på højtryk til udmattede ukrainske flygtninge

Panik får priser til at stige

Mission Uden Grænser søsætter nu en storstilet indsamlingskampagnetil fødevarepakker, som indeholder mad og hygiejneartikler.  

”På grund af panik stiger priserne på mad, medicin og brændstof,” fortæller Mykola Bogdanets, der er landsleder for Mission Uden Grænser i Ukraine.

Mission Uden Grænser har arbejdet i Ukraine i omkring 30 år, og organisationens 62 medarbejdere arbejder tæt sammen med 40 kirker og 245 frivillige ildsjæle for at få nødhjælpspakker ud til de allermest nødlidende.

Krigen rammer de mest udsatte

”Som i alle krige, er det de mest udsatte, der lider mest: børnene, de ældre, de enlige forsørgere og personer med handicap. Derfor vil jeg opfordre til omsorg og solidaritet med de personer og familier, der er særligt udsatte i denne forfærdelige krig,” siger Stig Hagen, der er landsleder for Mission Uden Grænser i Danmark.

For kun 180 kroner kan en flygtningefamilie nu få næringsrig mad, tandpasta, sæbe og andet nødvendigt hygiejneudstyr, der viser ukrainerne, at omverdenen tænker på dem.

Og ukrainerne er taknemmelige for hjælpen, viser responsen fra tidligere fødevareuddelinger:

”Uden Mission Uden Grænsers støtte ved jeg ikke hvor vi havde været i dag,” fortæller Yana fra Østukraine, der er enlig mor til seks børn.

”Jeg ville ikke kunne overleve uden tillid til Gud og de gode mennesker, han sender. Jeg takker for deres omsorg,” siger Mariya, der har mistet både mand og to sønner.

Fakta:

  • Over 14.000 mennesker dræbt siden konflikten begyndte med Ruslands annektering af Krim i 2014.
  • Over 6 millioner ukrainere er påvirket eller fordrevet fra deres hjem. 3,4 millioner ukrainere har akut behov for nødhjælp, heraf 510.000 børn.
  • Mission Uden Grænser har 62 medarbejdere i Ukraine og arbejder tæt sammen med 40 kirker og 245 frivillige om at uddele nødhjælpen.
  • I dag får 466 familier og 3.355 børn hjælp gennem et særligt fadderskabsprogram.
  • Mission uden Grænser arbejder i seks af Europas fattigste lande: Albanien, Bosnien/ Hercegovina, Bulgarien, Moldova, Rumænien og Ukraine.

Kilder: UNOCHA, UNICEF, BBC og Mission Uden Grænser

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.