Høstgudstjenester på kreative måder

Lars Ulrick Lousdal

Dagene bliver kortere. Bladene på træerne blafrer i vinden, og frugterne falder ned. Det er blevet efterår og tid til at fejre høsten i folkekirken.

3TILBUD-ANNONCE

Tidligere kaldte man høstgudstjenesterne for takkegudstjenester, fordi man takkede gud for at have sørget for nok mad til at overleve endnu en vinter. 

I dag er fokus stadig på taknemmelighed over for naturens gaver.

Tømmerflåde og håndmadder

I Stepping Kirke ved Christiansfeld har sognepræsten Lone Kofod Jensen i flere år holdt friluftsgudstjenester i forbindelse med høsten. Det foregår ved en sø tæt på kirken:

– Vi har en tradition med, at spejderne bygger en tømmerflåde, som vi sætter ud i søen med offergaver fra årets høst. Efter gudstjenesten spiser vi håndmadder og får en hyggelig snak, siger hun og uddyber:

– Det er meget stemningsfuldt at være udendørs, fordi tærsklen er lavere. Vi forsøger at integrere naturen i gudstjenesten, og der kommer ofte mange mennesker.

Høstbanko og hjemmelavede gevinster

I Islebjerg Kirke ved Frederikssund er der også særlige traditioner til høstgudstjenesten. Konfirmanderne kommer tidligt for at pynte kirken flot op til fest, fortæller sognepræsten Christina Holten Mølgaard:

– Vi har et stort træhjerte på næsten to meter, som konfirmanderne pynter fint. Hjertet bliver hængt op på væggen inde i kirken, siger sognepræsten.

Det er dog ikke det eneste usædvanlige ved høstgudstjenesten. I ugens løb har folk fra menigheden været forbi sognehuset med hjemmelavede gevinster til årets høstbanko, som foregår efter højtideligheden i kirken:

– Der er både syltetøj, strikkede strømper og grydelapper. Konfirmanderne og jeg har også bidraget til vores banko ved at lave hjemmelavede småkager, fortæller Christina Holten Mølgaard.

”Orglet holder fri på søndag”

Til de festlige høstgudstjenester er der tradition for at synge kendte høstsalmer som ”Vi pløjed og vi så’de” samt ”Nu falder skoven trindt om land”. Friluftsgudstjenesten i Stepping vil netop have naturen som omdrejningspunktet i præstens prædiken og de musikalske indslag:

– Musikken fylder meget. Vi har et lydanlæg med udenfor og vores ungdomskor vil synge høstsange for os, fortæller sognepræsten Lone Kofod Jensen.

I Islebjerg Kirke kommer organisten ikke til at spille alene. Han får selskab af et spillemandsorkester: 

– Orglet holder fri på søndag, så organisten sætter sig til flyglet. Der vil være spillemandsmusik med harmonika og polka. Vores kor synger også med på høstsalmerne, siger sognepræsten Christina Holten Mølgaard.

LÆS MERE om høstgudstjeneste her

Husk søndag!

Få information om gudstjenester i kirker, på TV, radio, online.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.