Julevarme til hjemløse

Lars Ulrick Lousdal

I det råkolde decembervejr er det rart at samles indendørs for at få varmen og hygge sig sammen. Men det er ikke alle her i landet, der har mulighed for et varmt fællesskab i hverdagen. 

En ny rapport fra tænketanken Kraka viser, at Danmark er det nordiske land, hvor hjemløshed har bredt sig mest siden 2009, hvor undersøgelsen tager sit udgangspunkt. Stigningen er især stor blandt unge mellem 18 og 29 år. 

Flere hjælpeorganisationer og kirker samarbejder for at række ud til de udsatte.

LÆS OGSÅ: ‘Stort fokus på pressede unge’

Natherberg på Nørrebro

København har de seneste år oplevet, at der er kommet flere folk på gaden, som ligger udenfor og fryser i vintermånederne. For et par år siden opstod deciderede slumlejre i området omkring Folkets Park på Nørrebro, hvilket fik en lokal kirke til at handle hurtigt.

Andreas Christensen er sognepræst i Hellig Kors Kirke, som ligger 300 meter fra parken. I efteråret 2016 fik præsten en direkte henvendelse fra Kirkens Korshær, som skulle oprette et herberg. De havde alle midlerne, men lokalplanen i hovedstaden kunne ikke give den nødvendige tilladelse. Derfor blev Andreas Christensen og menighedsrådet i Hellig Kors Kirke spurgt, om man kunne bruge kirkebygningen til at lade de hjemløse overnatte indenfor i varmen:

– Det var en meget konkret forespørgsel fra Kirkens Korshær, og vi greb ideen med stor entusiasme. Fem dage senere kunne vi meddele, at vi havde de fornødne ressourcer til at huse 40 hjemløse seks ud af syv nætter om ugen, fortæller Andreas Christensen.

LÆS OGSÅ: ‘Kirkens Korshær til kamp mod fattigdom’

Hjemløs jul uden tilmelding

Vibeke Houmøller er sognepræst i Sankt Lukas Kirke i Aarhus. De seneste ti år har hun i samarbejde med værestedet Det Blå Sted holdt julegudstjeneste i kirken og julemiddag i sognehuset for byens hjemløse. I år foregik forjulen den sidste torsdag i november, og alle socialt udsatte var inviteret. 

Der er ingen tilmelding til julearrangementet, så kirkens personale ved aldrig, hvor mange der dukker op:

– Vi inviterer til klokken 17, hvor der er julegudstjeneste i kirken. Jeg holder en juleprædiken, hvor juleevangeliet bliver læst op. Sammen synger vi de mest kendte julesalmer og holder også altid nadver, siger Vibeke Houmøller.

I år mødte omkring 50 hjemløse op til julegudstjenesten, men det er i høj grad også det sociale samvær omkring den store julemiddag, der tiltrækker folk, fortæller præsten:

– Efter julegudstjenesten går vi over i sognehuset og spiser den store julemiddag med flæskesteg, rødkål, sovs og kartofler. Bagefter er der risalamande med mandelgave. Til slut spiller vi bankospil, hvor de fremmødte kan vinde gevinster. Det er en rigtig fin aften, og folk er altid meget glade, siger Vibeke Houmøller.

LÆS OGSÅ: ‘Psykisk syge jubler over støttekroner’

De udsatte er meget taknemmelige

I begyndelsen af oktober kunne Hellig Kors Kirke – for tredje år i streg – åbne sine døre for at skabe nattely til hovedstadens udsatte borgere. Kirken kan huse 40 personer, og pladserne bliver fordelt ved lodtrækning:

– Sidste år var der 5700 overnatninger hos os. Det svarer til, at 36 mennesker overnatter inde i kirken hver nat. Når det bliver koldt udenfor, så er der run på. Derfor kan det ske, at vi desværre må afvise folk. Lodtrækningen foregår ved hjælp af bankonumre, siger Andreas Christensen.

Sognepræsten i Hellig Kors Kirke fortæller, at de udsatte borgere er meget glade for, at kirken giver dem mulighed for at sove varmt og trygt:

– De hjemløse er meget taknemmelige for, at de må sove herinde. Der er mange migranter, som viser stor ærbødighed over for kirkerummet og kirken som institution, siger Andreas Christensen og uddyber, at kirkens tiltag også påvirker de skoleklasser, som han jævnligt viser rundt i Hellig Kors Kirke:

– Jeg har haft en del skolebesøg, og det gør indtryk på de unge, når de ser, at vi har madrasser og tæpper til de hjemløse, som ellers må sove på gaden. Det er bestemt et tiltag, der er med til at skabe troværdighed og respekt hos kirkefremmede her på Nørrebro, fortæller sognepræsten.

LÆS MERE om folkekirkens sociale arbejde