Lad os holde fast i klimahåbet!

Lad os holde fast i klimahåbet!

Klumme af Mattias Söderberg, Folkekirkens Nødhjælp

Lad os holde fast i klimahåbet! i en tid, hvor overvældende klimanyheder er tikket ind i løbet af hele sommeren 2023. Foruroligende temperaturrekorder, skovbrande og oversvømmelser minder os om, at vores måde at leve på ikke er bæredygtig, og at vi ikke har taget opgaven med at passe på skaberværket alvorligt. Men hvor slemt er det? Og findes der noget håb?

Ja, selv om det ser mørkt ud, så er der håb, klimahåb.

Og som kristne kan vi finde næring til dette håb i vores tro. I vores kristne børnelærdom har vi lært, at når vi rækker ud, står Gud ved vores side og giver os håb, styrke og energi til at handle. Og det er netop handling, vi har brug for, når vi skal passe på skaberværket, og klimakrisen skal håndteres.

Selv mikrohandlinger og små skridt gør en forskel i det samlede billede. Og er man i tvivl om, hvor man skal tage fat, kan man alliere sig med NGO’er, kirker, foreninger eller virksomheder, som på forskellig vis arbejder for en grøn dagsorden. Folkekirkens Nødhjælp arbejder for at finde klimarobuste afgrøder, som ikke går tabt når der er tørke. Og samtidig støtter vi initiativer, som Wefood butikkerne, der kan mindske madspild herhjemme.

Få rådgivning til at spare energi i kirken

Ubalance skal vendesLad os holde fast i klimahåbet

Klimaforskere har igen og igen understreget, at den udvikling vi ser, hvor den globale temperatur stiger, skyldes udledninger fra vores produktion, vores boliger, vores transport og vores affald. Det er alt sammen udledninger, som er koblede til vores kultur og måde at leve.  

Klimakrisen er global, og klimahåbet er et håb for vores globale fællesskab og ikke kun for det enkelte menneske. Det er først, når vi passer på hele skabelsen, og dermed også mennesker i både rige og fattige lande, at vi tager vores fulde klimaansvar.

Hinandens næste

Når vi taler om at passe på skaberværket, så er vi nødt til at finde en måde at leve på, hvor vi lever i samspil med natur og miljø. Det betyder, at når vi forbruger, rejser og spiser, må det ske på en bæredygtig måde.

I dag er det mennesker og lokale samfund i de fattigste lande, som er de mest sårbare over for klimaforandringerne. Det er derfor, vi skal stille os ved deres side.

Mennesker i Sydsudan har brug for at vi er deres næste

Lige nu er det for eksempel de oversvømmelsesramte sydsudanesere. De har brug for, at vi viser os som deres næste. Vi kan hjælpe dem både ved at leve et mere bæredygtigt liv herhjemme. Og her og nu ved at sende dem hjælp og støtte til at kunne tilpasse sig de oversvømmelser, som i takt med den stigende globale temperatur, bliver til en del af hverdagen.

Vi og mennesker i Sydsudan står overfor en alvorlig og fælles klimakrise. Men det er ikke for sent at gøre noget ved den.

Lad os omsætte vores tro til håb og handling, og lad os tage Guds opgave alvorligt. Lad os passe på skaberværket, og lad og gøre det nu.

Lad os holde fast i klimahåbet
Klimahåb og Martin Lönnebo
3TILBUD-ANNONCE