Tænketank vil bekæmpe uvidenhed om kristendom

Ellen Aagaard Petersen

Sognepræst, Carsten Mulnæs bliver tit træt, når han åbner sin avis eller radio:

– Mange journalister og politikere har en forestilling om, at kristendom i dag er meget naiv. Selv højtuddannede og intellektuelle gør sig alt for hurtigt færdig med spørgsmålet om, hvad kristendom er, og det er dybt fordomsfuldt, siger han. 

Nu har han samlet tyve fagfolk, som deler hans vision om at højne niveauet i debatter om kristendom og religion i dagens Danmark. De udgør Tænketanken Eksistensen, som er knyttet til forlaget at samme navn. To gange årligt vil de mødes til seminarer, hvor en problemstilling drøftes grundigt. Resultatet af deres arbejde kommer i form af artikler i et gratis digitalt tidsskrift, som henvender sig til journalister, politikere, debattører og intellektuelle.

Medierne er mest optaget af skandaler

De tyve medlemmer er ikke valgt for at være enige, men fordi de er kloge at lytte til og repræsenterer mange forskellige fag. 

– Det er mennesker med høj faglighed og noget på hjerte, som har mere at bidrage med end den håndfuld debattører, journalister altid spørger, siger Carsten Mulnæs, som ikke er imponeret over mediernes evne til at gøre deres læsere klogere på kirke og kristendom.

– Hvis kirke og kristendom overhovedet bliver bragt i spil, er det på baggrund af fjollede spørgsmål om, hvad en præstekjole koster eller skandalehistorier om at tale med døde heste. Det er jo bare underholdning, tilføjer han.

For få kvinder 

Det var ambitionen, at der skulle være lige mange mænd og kvinder, og at kun en tredjedel skulle være teologer. Det er ikke lykkedes, blandt andet fordi mange af de adspurgte kvinder takkede nej, fortæller formanden, som dog regner med senere at få flere kvinder med og gerne repræsentanter for lægevidenskaben, psykologi og historie. 

Med tiden håber formanden, at tænketanken kan blive dagsordensættende, så kristendom ikke kun bliver bragt i spil, når den er i baghånd på skandalehistorier. ’Kristendom har været og er stadig en formativ kraft’, som det hedder i tænketankens præsentationsfolder. Så kristen tænkning skal også kunne slå en forhånd og sætte debatter i gang fx om dannelse eller forholdet mellem tro og videnskab, siger Carsten Mulnæs.

Læs Tænketanken Eksistensens præsentationsbrochure her: