Ny kirkekunst af Dronningen

Alterbordsforhænget er broderet i petit point og henter symbolik fra Salmebogen og Gråsten, som kongefamilien har været knyttet til i generationer. Foto: Kongehuset

Ellen Aagaard Petersen

Dronning Margrethe har de sidste to år arbejdet på et nyt antependium til Gråsten Slotskirke. Symbolikken i alterbordsforhænget viser både Dronningens inspiration i Salmebogen og kongefamiliens tilknytning til Gråsten og dens 300 år gamle slotskirke. 

Margueritter og gråstenæbler

De to brede søjler er dekoreret med billedesymbolik i klare farver, som Dronningens kirketekstiler er kendt for. De gyldne liljer spejler et motiv i kirkens loft af en engel, som bærer en lilje, og blandt dem finder man tre små margueritter, som symboliserer Dronningen og hendes to søstre og det lokale gråstenæble.

Det centrale motiv i antependiet er inspireret af salmerne ‘Alle mine kilder’ og ‘Som tørstige hjort monne skrige’. Begge salmer er af N. F. S. Grundtvig, som skrev dem over bibelske tekster om dåben og om menneskets tørst efter livets vand.

Erstatter Dronning Ingrids værk

Det nye alterbordsforhæng erstatter antependiet fra 1943, som Dronning Ingrid syede i 1943. Det vil senere blive hængt op et andet sted i kirken, som man fortsat kan opleve det i det kirkerum, det blev skabt til under Anden Verdenskrig, hvor den kongelige familie ikke kunne opholde sig på Gråsten Slot.

Udgivet i Nyt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Dine kommentarer hjælper os med at forbedre vores produkter og tjenester, så vi bliver ved med at registrere dem. Vi bruger kommentaren også til fremtidig reference. For yderligere oplysninger henvises til vores politik om beskyttelse af personlige oplysninger.

Vi beholder dit navn, så vi kan kommunikere med dig. For yderligere oplysninger henvises til vores politik om beskyttelse af personlige oplysninger.
Vi opbevarer din e-mail, så vi kan kommunikere med dig . For yderligere oplysninger henvises til vores politik om beskyttelse af personlige oplysninger.

Vi opbevarer din webadresse på din hjemmeside, så vi kan kommunikere med dig om vores produkt og tjenester. For yderligere oplysninger henvises til vores politik om beskyttelse af personlige oplysninger.

%d bloggers like this: